De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb)

De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb): meer controle en kwaliteit in de bouw

Iedereen wil kwalitatief goede gebouwen met brandveiligheid en een laag energieverbruik. Om dit te waarborgen, is meer toezicht en controle nodig in de bouwsector. Daarom gaat vooralsnog per 1 januari 2024 de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) in. Deze wet is dus ontworpen om ervoor te zorgen dat bouwwerken voldoen aan essentiële normen en om de kwaliteit van de bouw te verbeteren.

In het begin geldt de nieuwe regeling alleen voor eengezinswoningen en kleine bedrijfspanden. Dit biedt betrokken partijen de kans om ervaring op te doen met het vernieuwde toezicht in de bouw.

Stapsgewijze invoer vanaf 2024

Vanaf 1 januari 2024 wordt de Wkb stap voor stap ingevoerd. Dit hebben de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten aangegeven. Tot en met 2028 geldt de Wkb alleen voor eenvoudige bouwwerken, zoals eengezinswoningen en kleine bedrijfspanden. Daarna zal het worden uitgebreid naar andere bouwwerken. De Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen zorgt ervoor dat niet de gemeente, maar een onafhankelijk bedrijf controleert of een gebouw aan alle technische eisen voldoet. Dit is gunstig voor mensen en bedrijven die een gebouw laten bouwen, omdat hun belangen beter worden beschermd.

Nieuwbouw en verbouw: minder gebreken, betere kwaliteit

Het kabinet streeft ernaar dat bouwbedrijven strenger toezien op de kwaliteit van hun werk. Dit helpt om bouwfouten en gebreken, zoals constructiefouten, brandonveilige situaties, isolatieproblemen en slecht functionerende ventilatie, tot een minimum te beperken. Bovendien leidt dit tot kostenbesparingen voor bouwbedrijven, die minder herstelwerkzaamheden nodig hebben. Daarnaast wordt het werk van onafhankelijke controleurs (kwaliteitsborgers) vereenvoudigd en versneld doordat bouwers zelf al veel controles uitvoeren. Verhoog de kwaliteit van je nieuwbouw- en verbouwprojecten met deze gerichte maatregelen.

Nieuwe wet: Versterkt bouwtoezicht en verbeterde aansprakelijkheidsregeling, voor veiligere en betrouwbare bouwprojecten

Het kabinet voert een nieuw stelsel van kwaliteitsborging in met de volgende vijf belangrijke veranderingen:

  1. Onafhankelijke kwaliteitsborgers controleren of een gebouw voldoet aan de wettelijke technische eisen, zowel tijdens het ontwerp als op de bouwplaats. De Wkb maakt een einde aan de technische toetsing door de gemeente en introduceert in plaats daarvan een onafhankelijke kwaliteitsborger
  2. De aannemer is verantwoordelijk voor alle gebreken in de bouw die hij zelf heeft veroorzaakt. De klant kan de aannemer dwingen om de fouten te repareren, zelfs als deze pas later worden ontdekt. De wet is ook bedoeld om de positie van de bouwconsument te versterken
  3. De aannemer moet de klant informeren over de verzekeringen die hij heeft afgesloten voor aansprakelijkheid.
  4. Gemeenten krijgen een grotere rol bij het toezicht op de bouw.
  5. Er komt een landelijke database waarin alle informatie over een bouwwerk wordt vastgelegd.

Met de nieuwe Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) wordt het bouwtoezicht strenger en wordt ook de aansprakelijkheidsregeling verbeterd. De Wkb legt dus meer verantwoordelijkheid bij bouwbedrijven om te bewijzen dat hun werk voldoet aan de bouwvoorschriften. Dit betekent dat bouwbedrijven meer aandacht moeten besteden aan kwaliteitsborging en het gebruik van goede materialen.

Het toenemende belang van hoogwaardige materialen in het licht van de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen

Het gebruik van kwalitatieve materialen in de bouwsector is van cruciaal belang voor de kwaliteitsborging om verschillende redenen. Dit geldt niet alleen met de komst van de nieuwe regelgeving, maar het gebruik van hoogwaardige bouwmaterialen was altijd al essentieel;

Voldoen aan Bouwvoorschriften: Hoogwaardige materialen helpen ervoor te zorgen dat bouwprojecten voldoen aan de technische bouwvoorschriften die zijn vastgesteld door de overheid. Dit is vooral belangrijk met de invoering van de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (Wkb), waarbij bouwbedrijven zelf verantwoordelijk zijn voor het aantonen dat hun werk voldoet aan de bouwvoorschriften.

Duurzaamheid: Goede materialen gaan vaak langer mee en zijn beter bestand tegen slijtage. Dit betekent minder behoefte aan reparaties en vervangingen, wat kan leiden tot lagere onderhoudskosten op lange termijn.

Veiligheid: Het gebruik van hoogwaardige materialen kan bijdragen aan de veiligheid van een gebouw. Goede materialen kunnen beter bestand zijn tegen brand, water, wind en andere risicofactoren, waardoor het risico op ongevallen en schade wordt verminderd.

Energie-efficiëntie: Veel kwalitatieve bouwmaterialen hebben isolerende of energiebesparende eigenschappen, wat kan bijdragen aan de energie-efficiëntie van een gebouw. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook leiden tot lagere energiekosten.

Tevredenheid van klanten: Een gebouw dat is gebouwd met hoogwaardige materialen zal waarschijnlijk beter voldoen aan de verwachtingen van de klant, wat kan leiden tot hogere klanttevredenheid en een betere reputatie voor het bouwbedrijf.

Waarom is het essentieel om technische bouwfolie van topkwaliteit te gebruiken?

Technische bouwfolie speelt een cruciale rol in de bouw, vooral onder de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (WKB). De wet stelt hogere eisen aan de kwaliteit en duurzaamheid van bouwprojecten. Hoogwaardige technische bouwfolie kan helpen om aan deze normen te voldoen. Het gebruik van technische bouwfolie van hoogwaardige kwaliteit is om verschillende redenen cruciaal:

Vochtregulatie: Hoogwaardige bouwfolies, zoals die van Meuwissen Gerritsen, vormen een vochtregulerende beschermlaag voor de constructie en isolatie. Dit helpt om vochtproblemen en schimmelvorming te voorkomen, wat bijdraagt aan de duurzaamheid en levensduur van het gebouw.

Warmte- en vochtbeheersing: Het primaire doel van dampremmende bouwfolie is het voorkomen dat warme, vochtige lucht van binnenuit het isolatiemateriaal of de constructie zelf kan binnendringen. Zo voorkom je niet alleen houtrot en schimmels in de constructie maar zorg je er ook voor dat de warme lucht niet verloren gaat wat een directe energiebesparing oplevert.

Consistentie en betrouwbaarheid: Het gebruik van gecertificeerde producten van bekende en betrouwbare leveranciers zoals Meuwissen Gerritsen, zorgt ervoor dat de kwaliteit van de folie gewaarborgd is, nu en in de toekomst.

Gebouwprestaties: Hoewel folies een klein deel van de constructie uitmaken, hebben ze een grote impact op de prestaties van het gebouw, met name als het gaat om isolatie en energieprestatie.

Voorkomen van toekomstige problemen: Het gebruik van de juiste folie op de juiste plaats draagt bij aan een gezonder woon- en werkklimaat en voorkomt hoge kosten door lekkage of energieverlies op de lange termijn.

Het verhaal is duidelijk, maar welke type bouwfolie is het beste voor mijn constructie?

Het is absoluut een begrijpelijke vraag welke folie je moet selecteren, vooral omdat we bij Meuwissen Gerriten een breed scala aan folies bieden van gerenommeerde merken zoals Miofol, Vastr, Alkreflex, Tyvek, Polytex en Taftex. Elk van deze merken heeft folies die voor bepaalde toepassingen beter geschikt zijn dan andere, afhankelijk van het specifieke resultaat dat je wilt bereiken.

Om je te helpen bij het navigeren door deze opties en het maken van de meest geschikte keuze voor jouw project, hebben we een handige en eenvoudig te gebruiken foliewijzer ontwikkeld. Deze tool is ontworpen om je te begeleiden bij het kiezen van de juiste bouwfolie voor verschillende delen van een gebouw, of het nu gaat om een dak, gevel, wand of vloer.

Het enige wat je hoeft te doen is je voorkeur aangeven in de foliewijzer, en binnen één minuut ontvang je een op maat gemaakt advies dat je helpt om de beste keuze te maken. Dit zorgt ervoor dat je met de komst van de wkb (Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen) geen problemen zal ondervinden. Door het gebruik van de juiste folie, garandeer je de kwaliteit van de bouw en voldoe je aan alle wettelijke vereisten.

Voor de foliewijzer klik hier

Belangrijkste take-aways van de nieuwe Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (WKB)

Verantwoordelijkheid: De Wkb legt meer verantwoordelijkheid bij bouwbedrijven voor de kwaliteit van hun werk. Ze moeten kunnen aantonen dat hun werk voldoet aan bouwvoorschriften.
Kwaliteitsborging: De wet introduceert een nieuw stelsel van kwaliteitsborging. Er komen onafhankelijke kwaliteitsborgers die toezicht houden op de bouw en controleren of het bouwwerk voldoet aan de wettelijke eisen.
Consumentenbescherming: De Wkb verbetert de positie van consumenten. Als er na oplevering gebreken worden ontdekt, dan is de aannemer daar in principe verantwoordelijk voor.
Dossier Beoordeling Bouwwerken: Bouwbedrijven moeten een dossier aanleggen met bewijs dat het bouwwerk aan de regels voldoet. Dit heet het Dossier Beoordeling Bouwwerken (Dbb).
Geschillencommissie: Er komt een nieuwe, laagdrempelige geschillencommissie waar consumenten terecht kunnen als zij een conflict hebben met hun aannemer over de kwaliteit van het bouwwerk.

Wij leveren

wat jij nodig hebt

Meuwissen Gerritsen streeft naar een compleet leveringsconcept van basisproducten, specials en accessoires om onze wederverkopers en de vakmensen die met onze producten werken maximaal te ondersteunen. De vraag en behoefte op de bouw is continue onderhevig aan verandering. Ontbreekt er iets in ons leveringsprogramma neem dan contact met ons op.